Sankat Mochan Hanuman Ashtakshari(बाल समय रवि भक्षी लियो तब- संकट मोचन हनुमानाष्टक)
संकट मोचन हनुमानाष्टक भगवान हनुमान की महिमा और उनकी शक्ति का वर्णन करने वाली एक शक्तिशाली स्तुति है। यह मंत्र हनुमान जी की आराधना में उच्चारित किया जाता है, जो अपने भक्तों के सभी संकटों को दूर करने, कष्टों को निवारण करने और जीवन में सुख, शांति एवं समृद्धि देने के लिए प्रसिद्ध हैं। हनुमान जी के दिव्य नाम का जाप करने से भक्तों को सभी प्रकार के संकटों से मुक्ति मिलती है।

Sankat Mochan Hanuman Ashtakshari(बाल समय रवि भक्षी लियो तब) Lyrics in Hindi
ll संकट मोचन हनुमानाष्टक ll
बाल समय रवि भक्षी लियो तब,
तीनहुं लोक भयो अंधियारों ।
ताहि सों त्रास भयो जग को,
यह संकट काहु सों जात न टारो ॥1॥
देवन आनि करी बिनती तब,
छाड़ी दियो रवि कष्ट निवारो ।
को नहीं जानत है जग में कपि,
संकटमोचन नाम तिहारो ॥2॥
बालि की त्रास कपीस बसैं गिरि,
जात महाप्रभु पंथ निहारो ।
चौंकि महामुनि श्राप दियो तब,
चाहिए कौन बिचार बिचारो ॥3॥
कैद्विज रूप लिवाय महाप्रभु,
सो तुम दास के सोक निवारो
को नहीं जानत है जग में कपि,
संकटमोचन नाम तिहारो ॥4॥
अंगद के संग लेन गए सिय,
खोज कपीस यह बैन उचारो ।
जीवत ना बचिहौ हम सो जु,
बिना सुधि लाये इहाँ पगु धारो ॥5॥
हेरी थके तट सिन्धु सबै तब,
लाए सिया-सुधि प्राण उबारो
को नहीं जानत है जग में कपि,
संकटमोचन नाम तिहारो ॥6॥
रावण त्रास दई सिय को सब,
राक्षसी सों कही शोक निवारो ।
ताहि समय हनुमान महाप्रभु,
जाए महा रजनीचर मारो ॥7॥
चाहत सीय असोक सों आगि सु,
दै प्रभु-मुद्रिका शोक निवारो
को नहीं जानत है जग में कपि,
संकटमोचन नाम तिहारो ॥8॥
बान लग्यो उर लछिमन के तब,
प्राण तजे सुत रावन मारो ।
लै गृह बैद्य सुषेन समेत,
तबै गिरि द्रोण सु बीर उपारो ॥9॥
आनि सजीवन हाथ दई तब,
लछिमन के तुम प्रान उबारो
को नहीं जानत है जग में कपि,
संकटमोचन नाम तिहारो ॥10॥
रावन युद्ध अजान कियो तब,
नाग कि फाँस सबै सिर डारो ।
श्रीरघुनाथ समेत सबै दल,
मोह भयो यह संकट भारो ॥11॥
आनि खगेस तबै हनुमान जु,
बंधन काटि सुत्रास निवारो
को नहीं जानत है जग में कपि,
संकटमोचन नाम तिहारो (1२)
बंधु समेत जबै अहिरावन,
लै रघुनाथ पताल सिधारो ।
देबिहिं पूजि भलि विधि सों बलि,
देउ सबै मिलि मन्त्र विचारो ॥13॥
जाय सहाय भयो तब ही,
अहिरावन सैन्य समेत संहारो
को नहीं जानत है जग में कपि,
संकटमोचन नाम तिहारो ॥14॥
काज किये बड़ देवन के तुम,
बीर महाप्रभु देखि बिचारो ।
कौन सो संकट मोर गरीब को,
जो तुमसे नहिं जात है टारो ॥15॥
बेगि हरो हनुमान महाप्रभु,
जो कछु संकट होय हमारो
को नहीं जानत है जग में कपि,
संकटमोचन नाम तिहारो ॥16॥
॥ दोहा ॥
लाल देह लाली लसे,
अरु धरि लाल लंगूर ।
वज्र देह दानव दलन,
जय जय जय कपि सूर ॥
🙏🏻II जय श्री राम II🙏🏻
Sankat Mochan Hanuman Ashtakshari(बाल समय रवि भक्षी लियो तब)
Lyrics in English
Baal samay Ravi bhakshi liyo tab,
Teenhun lok bhayo andhiyaaron.
Taahi son traas bhayo jag ko,
Yeh sankat kahu son jaat na taaro.
Devan aani kari binti tab,
Chhadi diyo Ravi kasht nivaaro.
Ko nahi jaanat hai jag mein kapi,
Sankatmochan naam tiharo.
Bali ki traas kapis basen giri,
Jaat mahaaprabhu panth nihaaro.
Chauki mahaamuni shraap diyo tab,
Chahiye kaun bichar bichaaro.
Kaivij roop livay mahaaprabhu,
So tum daas ke sok nivaaro.
Ko nahi jaanat hai jag mein kapi,
Sankatmochan naam tiharo.
Angad ke sang len gaye Siya,
Khoj kapis yeh bain uchaaro.
Jeevat na bachihau ham so ju,
Bina sudhi laaye ihaan pagu dhaaro.
Herithake tath sindhu sabai tab,
Laaye Siya-sudhi praan ubaaro.
Ko nahi jaanat hai jag mein kapi,
Sankatmochan naam tiharo.
Raavan traas dai Siya ko sab,
Raakshasi son kahi shok nivaaro.
Taahi samay Hanuman mahaaprabhu,
Jaye maha rajanichar maaro.
Chahat Siya asok son aagi su,
Dai prabhu-mudrika shok nivaaro.
Ko nahi jaanat hai jag mein kapi,
Sankatmochan naam tiharo.
Baan lagyo ur Laxman ke tab,
Praan taje sut Raavan maaro.
Lai grih vaidya Sushen samet,
Tabai giri Dron su veer upaaro.
Aani sajeevan haath dai tab,
Laxman ke tum praan ubaaro.
Ko nahi jaanat hai jag mein kapi,
Sankatmochan naam tiharo.
Raavan yudh ajan kiyo tab,
Naag ki faans sabai sir daaro.
Shri Raghunath samet sabai dal,
Moh bhayo yah sankat bhaaro.
Aani khages tabai Hanuman ju,
Bandhan kaati sutraas nivaaro.
Ko nahi jaanat hai jag mein kapi,
Sankatmochan naam tiharo.
Bandhu samet jabai Ahiravan,
Lai Raghunath patal sidharo.
Debihim pooji bhali vidhi son bali,
Deu sabai mili mantr vichaaro.
Jaay sahay bhayo tab hii,
Ahiravan sainy samet sanhaaro.
Ko nahi jaanat hai jag mein kapi,
Sankatmochan naam tiharo.
Kaaj kiye bad devaan ke tum,
Veer mahaaprabhu dekhi vichaaro.
Kaun so sankat mor gareeb ko,
Jo tumse nahin jaat hai taaro.
Begi haro Hanuman mahaaprabhu,
Jo kachu sankat hoy hamaaro.
Ko nahi jaanat hai jag mein kapi,
Sankatmochan naam tiharo.
Dohā:
Laal deh laali lase,
Ar dhari laal langoor.
Vajra deh daanav dalan,
Jai jai jai kapi soor.
🙏🏻 II Jai Shri Ram II 🙏🏻